Tekoälyn hyödyntäminen kuntien taloushallinnossa

Se on siinä, nimittäin opinnäytetyöni julkaistu versio otsikolla tekoälyn hyödyntäminen kuntien taloushallinnossa. Pidemmittä puheitta, työn lopulliset 88 sivua löytyvät tästä, mutta alta voit lukea myös tiivistelmän: Theseus: tekoälyn hyödyntäminen kuntien taloushallinnossa.

Työtä tehdessä vahvistui käsitys siitä, kuinka nopeasti tekoäly teknologiana kehittyy. Vaikka lähdekirjallisuus ja -tutkimukset pyrin valitsemaan niin tuoreina kuin mahdollista, on jo vuoden 2023 syksynkin aikana tapahtunut jopa työmenetelmiä uudistavia kehitysaskeleita, kuten tukiälyä.

Keskeiset tulokset kunnissa

Tutkimuksessa perehdyttiin tekoälyn hyödyntämiseen 30000 – 100 000 asukkaan suomalaisissa kunnissa. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että kunnissa on vahvaa tahtoa hyödyntää tekoälyä, ja käyttökohteitakin on jo tunnistettu. Eniten hyötyjä tunnistetaan prosessien sujuvoittamisessa, tiedon validoinnissa ja hallinnassa, sekä asiantuntijatyön helpottamisessa automaation ja tukiälyn avulla.

Tekoälyn hyödyntäminen vaatii datalta paljon, ja tieto onkin sekä kunnan että kaikkien niin pienten kuin suurten organisaatioiden arvokasta pääomaa. Tieto vaatii huoltoa, oikeellisuuden varmistamista ja rikastamista, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti.

Vastausten perusteella kunnat suhtautuvat varsin positiivisesti tekoälyn hyödyntämiseen taloushallinnossaan ja olivat sen käytössä vähintään suunnitteluasteella. Kaikki vastaajat myös suunnittelevat sen käytön lisäämistä tulevaisuudessa.

Valtaosa oli tunnistanut tekoälyn strategiassaan. Hyötyjä nopeuteen, sujuvuuteen, kustannussäästöihin sekä ammattilaisen arkeen tunnistivat kaikki vastaajat. Yleisimmin tulevaisuuden odotukset kohdistuvat taloushallinnon sujuvuuden ja nopeuden parantamiseen. Kustannussäästöt eivät ole merkittävin tulevaisuuden odotus.

Konkreettisemmat käyttökohteet voidaan jakaa taloushallinnon prosessien älykkääseen automaatioon sekä tiedon hallinnan tai siirron validointiin ja rikastamiseen. Kolmas vasta hiljattain esiin noussut ”käyttökohdekategoria” on tekoälyassistentin eli tukiälyn (teknologia saatavilla ~syksyllä 2023) mahdollisuus helpottaa taloushallinnon ammattilaisen työtä sen tukena ja tiedon hakijana.

Kriittisyyttä kannattaa yleistasolla kohdistaa odotuksiin tekoälyn hyödyistä, käyttöönoton helppouteen, sekä etiikkaan ja hyvään hallintoon joissa vastuu materiaalin oikeellisuudesta tulee tunnistaa.

Odotuksissa saattaa olla liiankin positiivisia odotuksia, joka nousi teemahaastattelussa – investointien tulisi olla realistisia, ja asioiden tila teoriassa vs. käytännössä voi erota huomattavasti esimerkiksi siinä kuinka luotettavaa ja sujuvaa tiedonhallinta käytännössä on. Tilanne vertautuu teemahaastattelun perusteella ohjelmistorobotiikkaan, johon kohdistui aiemmin suuria odotuksia ja vain vähän kritiikkiä.

Käyttöönotto ei näyttäydy erityisen helppona tehtävänä. Pidemmällä hyödyntämisessä olleet kunnat olivat kokeneet käyttöönoton haastavammaksi, joten voi olla mahdollista, että osa haasteista tai resurssitarpeista tunnistetaan vasta käyttöönottoprosessin edetessä.

Hyvän hallinnon puolella, eli käytännössä oheis- tai liitemateriaalia tuotettaessa tulisi tekoälyn tekemistä valvoa ja tulosten oikeellisuudesta varmistua, jotta päätökset perustuvat laadukkaasti ja luotettavasti valmisteltuun materiaaliin. Yleistasolla taloushallinto on julkisen sektorin käyttökohteista kuitenkin hyvin potentiaalinen.

Tukiäly, mitä se on?

Aiemmin mainittu tukiäly on lyhyesti sanottuna assistentti, jolle voidaan opettaa organisaation omaa materiaalia kuten hinnastoja, tai luoda rajapintoja järjestelmiin esimerkiksi asiakastietojen tai tuotetiedon hakemiseen. Ratkaisulla päästään kohtuullisen syväänkin räätälöintiin, joka voi tarjota konkreettista hyötyä asiantuntijan työhön. Testasin tukiälyä myös osana opinnäytetyöprosessia lataamalla osan lähdekirjallisuudesta sen käyttöön, ja se todellakin parhaimmillaan tukee tietotyöläisen tekemistä, vaikka tulokset onkin syytä aina tarkistaa.

Entä pienyritys tai asiantuntija – hyötyvätkö vain isot organisaatiot?

Tekoäly integroituu usein osaksi olemassa olevaan järjestelmää, kuten taloushallinnon reskontaa tai ohjelmistoa. Tekoälyä on mahdollista hyödyntää esimerkiksi excelissä erilaisten funktioiden kautta, tai valmiiden ohjelmistojen sisäänrakennettuna osana tai lisäominaisuutena.

Koneoppimista luokittelumalleista generatiivisen tekoälyn sovelluksiin on mahdollista melko keveinkin ratkaisuin lisätä esimerkiksi reskontra tai verkkokauppaohjelmistoihin. Tekoälyllä on mahdollista tuottaa esimerkiksi käyttäjän käyttäytymiseen perustuvia tuotesuosituksia, oikeasti aavistuksen fiksumpia chatbotteja, tai esimerkiksi asiakaspalvelun viestin laadullista luokittelua tilauksiksi, reklamaatioiksi tai kumppaneiden yhteydenotoiksi.

Mielenkiintoisin yksittäiselle yritykselle tai asiantuntijalle tarjolla oleva teknologia on kuitenkin tukiäly. Esimerkiksi laajojenkin asiakirjakokonaisuuksien hahmottaminen, ja vastausten saaminen tai sopimusten yksityiskohtien vertailu ovat ominaisuuksia, joiden hyödyt ovat kaikkien saatavilla ja kustannukset kohtuullisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *